Verdiepingsdag

Traumasensitief coachen met de hond

Leer hoe je jouw coachees kunt helpen bij het leren omgaan met de effecten van trauma's, zodat jij ze ook op dit vlak kunt ondersteunen.

Als coach weet je dat trauma bij het leven hoort

Want waar iemand ook mee worstelt of welke coachvraag iemand ook bij jou op tafel legt: er zullen altijd raakvlakken zijn met oude of recente pijn. Denk aan een trauma dat is ontstaan tijdens iemands jeugd, door misbruik, verwaarlozing, pesten of mishandeling. Als coach weet je daarom dat het belangrijk is dat je jouw coachees ook kunt begeleiden bij trauma’s. Maar hoe pak je dit goed aan, samen met je hond? Want deze gevoelige onderwerpen vragen om een goede en sensitieve aanpak. Tijdens deze verdiepingsdag geven we je de juiste tools, zodat je jouw coachees ook op dit gebied kunt ondersteunen.

Foto

De verdiepingsdag: Traumasensitief coachen met de hond

Tijdens deze verdiepingsdag neemt Thérèse Evers je mee op een intensieve reis door de wereld van trauma. Je leert wat trauma is en welke gevolgen het heeft voor zo’n beetje elk levensterrein waarop je je ontwikkelt. Maar ook hoe trauma emotionele en fysieke sporen achterlaat, zelfs in je hormoonhuishouding. En daar speelt de hond een belangrijke rol bij, omdat honden het verschil in cortisol (een stofje gerelateerd aan je stresshormoon) kunnen waarnemen bij de mens. Mens en hond kunnen ook samen onder jouw professionele begeleiding leren om het cortisolniveau weer op peil te krijgen. Hoe prachtig is dat?

Dit gaan we doen tijdens de training

Thérèse neemt je tijdens de training mee in haar persoonlijke geschiedenis van trauma, waarbij de nadruk ligt op fysieke en mentale traumagerelateerde processen bij de mens. Je gaat aan de slag met praktische oefeningen en coachtools die je daarna direct zelf kunt inzetten in jouw werk als coach met hond. Het uitgangspunt deze dag is het coachen van mensen met trauma in de jeugd, zoals misbruik, verwaarlozing, pesten of mishandeling. Maar met deze tools kun je coachees met verschillende trauma’s coachen. Daarbij is er specifieke aandacht voor de grens van jouw coachwerk, in vergelijking met de rol die een therapeut of andere hulpverlener heeft.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wat is trauma en hoe herken je het?
  • Fysieke en mentale processen bij de mens, gerelateerd aan trauma
  • Jouw grenzen als coach op het gebied van trauma
  • Hoe begeleid en coach je iemand met een trauma uit de jeugd, samen met je hond?
  • De do’s en dont’s op het gebied van trauma

Na deze training ben je klaar om je coachees te ondersteunen bij trauma

Je hebt de juiste kennis en tools om jouw coachees te helpen bij verschillende soorten trauma’s, samen met je eigen hond. Hierdoor kun je als coach jouw coachees ook op dit belangrijke vlak ondersteunen. Met jullie unieke aanpak ben je in staat om het cortisolniveau weer op peil te krijgen. Dat werkt stressverlagend, waardoor je coachee zich vrijer en met meer plezier kan uiten en ontwikkelen.

Klaar om meer te leren om traumasensitief coachen?

Deze training is geschikt voor professionals (coaches, therapeuten of leraren) die al werkzaam zijn met de hond, en graag meer willen leren over dit belangrijke thema. Ook als je ergens anders een opleiding hebt gevolgd met jouw hond ben je van harte welkom. Het is belangrijk dat je als traumasensitieve coach je eigen geschiedenis kent en onder ogen hebt gezien voordat je andere mensen hierin gaat ondersteunen. Dat betekent niet dat je ‘klaar’ moet zijn met je eigen pijn, maar het mag zover in jouw leven geïntegreerd zijn dat je eigen ervaringen helpend kunnen zijn voor je coachees en daar niet bij in de weg zitten.

De eerstvolgende training wordt gegeven op vrijdag 11 april 2025, in Maasland (Zuid-Holland). Jouw eigen hond is niet aanwezig tijdens deze training: onze roedel zal je vergezellen. Na het volgen van deze training ontvang je een 8 stappenplan met alle praktijkoefeningen. Deelname aan deze training kost € 295,-. De training is geaccrediteerd (3 punten) door het AAI-Kwaliteitsregister (AKR).

Over Coachen met Honden

"De natuurlijkste manier om je cliënten zo daadkrachtig en effectief mogelijk te helpen, waarbij je je hond inzet als liefdevolle spiegel. Wij leren je hoe."

Wij zijn Ernst-Jan en Joyce van Wijk en samen met onze roedel runnen we de succesvolle coachpraktijk Bo Vertelt. Het werken met de hond in onze coaching en begeleiding is laagdrempelig, leuk en inzichtgevend. Want honden leven in het hier en nu. Hun gedrag werkt als een spiegel: het laat informatie zien waar wij als mensen van kunnen leren. Ook werkt de hond stressverlagend, waardoor je makkelijker het gesprek met je cliënt aangaat en tot de kern kunt komen. Maar wanneer je samen gaat werken met je hond, is het wél belangrijk dat je weet wat je doet. Want zonder oog voor de (stress)signalen en valkuilen van jezelf en van je hond, kun jij niet het kwaliteitswerk leveren dat nodig is. Met onze opleidingen en trainingen leer jij hoe je op professionele wijze samenwerkt met je hond, zodat jij kwaliteitswerk levert aan jouw cliënten of coachees.

Coachen met Honden