Opleiding Jongerencoaching met Honden

Leer hoe je professioneel jongeren kunt coachen, met jouw hond als co-coach. Zodat je effectiever communiceert en de jongere met meer plezier en motivatie aan zichzelf werkt.

Je wilt jouw hond inzetten in jouw werk met jongeren

Want je ziet de meerwaarde van je hond in jouw praktijk, als beginnend of ervaren (jongeren)coach. Misschien heb je al eens ervaren hoe het is om samen met jouw hond te coachen: de hond werkt als een liefdevolle spiegel. Het is speels, werkt ontspannend en opent het gesprek. Je zou je hond het liefst in jouw praktijk inzetten, maar dat brengt ook vragen met zich mee. Want hoe doe je dat op een professionele manier? Welke methodieken zijn er? Hoe lees je jouw hond, en hoe koppel je dit terug aan de jongere en diens ouders? Dat is wat je leert in de opleiding Jongerencoaching met Honden. Zodat je jongeren professioneel en effectief kunt begeleiden, met jouw hond als co-coach.

Coachen met Honden

De opleiding Jongerencoaching met Honden

In deze 7 daagse opleiding leer je hoe je jouw hond professioneel en effectief inzet als co-coach in jouw werk als begeleider of coach van jongeren (12 t/m 18 jaar). Tijdens de trainingsdagen bieden we je mooie leerervaringen die je helpen om het vak van Jongerencoach met hond (verder) eigen te maken. Door actieve, inspannende en ontspannende oefeningen leer je, naast de concrete toepassingen van diverse tools, meer over de verstandhouding en werkrelatie met je eigen hond. Zo kunnen jullie op een veilige manier als team werken, zonder grenzen te overschrijden. Je ontwikkelt en verdiept jezelf in het vak Jongerencoach en ontdekt hoe jouw hond je daar specifiek bij kan helpen. Want samen kun je effectiever met jongeren communiceren, waardoor zij vol plezier en motivatie aan zichzelf kunnen werken.

Meer weten over de opleiding Jongerencoaching met honden?

Dit leer je tijdens de opleiding Jongerencoaching met Honden

Tijdens de lesdagen gaan we met verschillende onderwerpen aan de slag. Je leert onder andere:

 • Hoe je veilig en als team kunt samenwerken met jouw hond
 • Hoe je de metafoor kunt maken van de jongere naar de hond
 • Hoe je met een open blik naar de jongere kijkt, net als de hond
 • Welke kwaliteiten je als Jongerencoach moet hebben
 • Hoe je contact maakt met de jongere via de hond, en hoe je dit kunt vertalen naar de jongere en ouders/verzorgers
 • Hoe het familiesysteem en het puberbrein werken
 • Hoe je jongeren coacht naar meer zelfvertrouwen en hun talenten laat ontdekken, zodat ze innerlijke vrijheid ervaren
 • Hoe je de grenzen van jouw hond kunt signaleren en zo het welzijn van jouw hond kunt waarborgen
 • Hoe je reflecteert op jezelf om zo jouw aanpak en gedrag te verbeteren
 • Welke tools er zijn, zodat je deze na de opleiding direct in de praktijk kunt toepassen

Jouw persoonlijke leerwensen bepalen de andere onderwerpen die we behandelen. Zo bieden we je de ruimte om een eigen casus in te brengen en deze te bespreken. En doordat je gelijkgestemden ontmoet, bouw je een waardevol netwerk op.

Na de opleiding kun jij jouw hond professioneel inzetten in jouw werk als Jongerencoach

Na de opleiding heb je een unieke ontwikkeling doorgemaakt in de samenwerking met je hond. Je begrijpt het belang van de juiste omgang met jongeren en je weet hoe je jouw hond veilig in kunt zetten tijdens de sessies. Dat zorgt voor effectievere communicatie, waardoor je meer diepgang kunt zoeken en makkelijker tot de kern komt. Met onze feedback kun je jouw unieke manier van werken versterken en ontwikkelen, zodat je met zelfvertrouwen jouw authentieke aanpak neer kunt zetten in je werk met jongeren en hun ouders/verzorgers. Maar het allermooiste? De jongere kan door jouw aanpak met meer plezier en motivatie aan zichzelf werken.

Opleiding Jongerencoaching met Honden: € 1.595

Schrijf jij je in voor de allereerste groep die in september start, dan ontvang je een korting van € 200,- .

De opleiding bestaat uit 7 lesdagen en een eindopdracht. Hierna kun je als Jongerencoach met je hond werken (jongeren van 12 t/m 18 jaar). De lesdagen vinden plaats in Maasland (Zuid-Holland), bij een locatie die zeer geschikt is voor groepen en aan de rand van het bos en de polder ligt. Goed om te weten: De opleiding Jongerencoaching met Honden is nog niet geaccrediteerd.

Voorwaarde om aan deze groep deel te kunnen nemen is dat je al coach, therapeut of leraar bent.

Veiligheid & Zekerheid

Tijdens de lesdagen werken we in een groep van maximaal 8 deelnemers. Om veiligheid en zekerheid te kunnen garanderen voor zowel mens als dier, werken we op de eerste lesdag met onze eigen honden. Jouw eigen hond is dus nog niet aanwezig op deze lesdag. Na de eerste lesdag verwelkomen we per lesdag 3 á 4 honden. Jij en je medecursisten wisselen dit in overleg met elkaar af. Op de laatste lesdag zullen alle honden aanwezig zijn. Zo geven we de honden alle ruimte om vrij te werken. Op de momenten dat jouw hond niet aanwezig is, kun je met de andere cursisten meekijken en samenwerken.

Voor wie is deze opleiding geschikt?

 • Je hebt mbo+ of hbo-werk- en -denkniveau. De opleiding wordt gegeven op hbo-niveau en is een volledige, complete coachopleiding.
 • Je hebt affiniteit met het werken met jongeren (en hun ouders) en de samenwerking met jouw hond daarin
 • Een vooropleiding gericht op zorg of welzijn is niet noodzakelijk. Wel vragen we bereidheid tot het volgen van de opleiding Coachen met Honden, als wij dit adviseren.
 • Je hebt algemene ervaring in het coachen met honden, je hebt ervaring in en kennis van basiscomponenten van het coachen/begeleiden van jongeren, of je bent bezig om die kennis en ervaring op te doen.
 • Jouw hond beschikt over de basis van sociaal gedrag, is gezond en geschikt om in een groep te functioneren
 • Jouw hond is geschikt als co-coach vanaf de leeftijd van 1,5 jaar oud

Twijfel je en wil je met ons overleggen? Kom naar onze snuffelochtend

Heb je interesse in de opleiding Jongerencoaching met Honden, maar twijfel je of jij en je hond geschikt zijn om deel te nemen? Kom dan samen met je hond naar onze snuffelochtend. Tijdens deze ochtend kun je samen je hond ‘snuffelen’ en ontdek je of jouw hond geschikt is voor de opleiding. Ook krijg je direct een beeld van onze manier van opleiden. Het wordt een inspirerende ochtend met ruimte voor al jouw vragen.

Over Coachen met Honden

"De natuurlijkste manier om je cliënten zo daadkrachtig en effectief mogelijk te helpen, waarbij je je hond inzet als liefdevolle spiegel. Wij leren je hoe."

Wij zijn Ernst-Jan en Joyce van Wijk en samen met onze roedel runnen we de succesvolle coachpraktijk Bo Vertelt. Het werken met de hond in onze coaching en begeleiding is laagdrempelig, leuk en inzichtgevend. Want honden leven in het hier en nu. Hun gedrag werkt als een spiegel: het laat informatie zien waar wij als mensen van kunnen leren. Ook werkt de hond stressverlagend, waardoor je makkelijker het gesprek met je cliënt aangaat en tot de kern kunt komen. Maar wanneer je samen gaat werken met je hond, is het wél belangrijk dat je weet wat je doet. Want zonder oog voor de (stress)signalen en valkuilen van jezelf en van je hond, kun jij niet het kwaliteitswerk leveren dat nodig is. Met onze opleidingen en trainingen leer jij hoe je op professionele wijze samenwerkt met je hond, zodat jij kwaliteitswerk levert aan jouw cliënten of coachees.

Coachen met Honden