Opleiding Coachen met Honden

In de opleiding Coachen met Honden leer je om professioneel te coachen, met jouw hond als co-coach. Je leert hoe je jouw hond als liefdevolle spiegel kunt inzetten, om zo effectiever te communiceren met jouw cliënt. Zodat jouw cliënt meer plezier en motivatie heeft om aan zichzelf te werken.

Wil jij leren hoe je jouw hond kunt inzetten als co-coach?

Honden leven in het hier en nu, zonder vooroordelen. Hun gedrag laat informatie zien waar wij als mens van kunnen leren. Met een hond als co-coach, kun je de hond inzetten als een liefdevolle spiegel voor jouw cliënt. Misschien heb je dat zelf al eens ervaren als (startende) coach. Je ziet de mogelijkheden voor jouw praktijk. De interactie tussen jouw hond en je cliënt: het maakt iets los. Het heeft écht meerwaarde. Maar tegelijkertijd loop je ook tegen een aantal uitdagingen aan.

Want hoe kun je jouw hond écht goed lezen? Hoe zet je jouw hond als spiegel in? En hoe geef je de interactie met jouw hond weer terug aan je cliënt?

Als je deze vragen herkent, dan is de opleiding Coachen met Honden iets voor jou.

Coachen met Honden

De opleiding: Coachen met Honden

In deze opleiding leiden we je op voor het beroep Coach met Hond. Om goed, veilig en als team te kunnen werken met je hond, is de juiste basis noodzakelijk. Tijdens de lesdagen word je in een kleine groep samen met je hond gecoacht én leer je intuïtief coachen met jouw eigen hond. Op een inspirerende plek in Nederland kom je tot mooie leerervaringen die jou helpen om het vak eigen te maken. Door actieve, inspannende en ontspannende oefeningen leer je ook veel over de verstandhouding met je eigen hond. Je ontwikkelt en verdiept jezelf in het coachvak. De aandacht ligt hierbij op jouw persoonlijke ontwikkeling. Jouw hond is je spiegel en leermeester in dit proces.

Dit komt aan bod tijdens de opleiding Coachen met Honden

Tijdens de opleiding gaan we met verschillende onderwerpen aan de slag. Zo leer je onder andere:

 • Hoe je veilig kunt werken met jouw hond
 • Welke informatie je krijgt van jouw hond en hoe je dit kunt vertalen naar jouw cliënt
 • Hoe je de grenzen van jouw hond kunt signaleren en daarmee het welzijn van jouw hond kunt waarborgen
 • Hoe je reflecteert op jezelf om zo jouw aanpak en gedrag te verbeteren
 • Welke tools er zijn, zodat je deze na de opleiding direct in de praktijk kunt brengen

Jouw persoonlijke leerwensen bepalen de andere onderwerpen die we behandelen. Wij stellen onze goedgevulde gereedschapskist tot jouw beschikking. Ook ontmoet je gelijkgestemden, waardoor je een waardevol netwerk krijgt.

Na de opleiding kun jij professioneel coachen met je hond als co-coach

Wanneer je de opleiding hebt afgerond, heb je een unieke ontwikkeling doorgemaakt in de samenwerking met je hond, waardoor je met zelfvertrouwen jouw authentieke aanpak durft neer te zetten. Je hebt inzicht in jezelf en je weet hoe intuïtief kunt coachen in samenwerking met je hond. Je kunt doordacht en vanuit vertrouwen veilig samenwerken met jouw hond. Dat zorgt voor een effectievere manier van communiceren, waardoor je meer diepgang creëert met jouw cliënt. Daardoor heeft jouw cliënt meer plezier en motivatie om aan zichzelf te werken.

Je kan kiezen tussen 12 lesdagen of 4 weekenden

Jaaropleiding: 3.145,-

 

Heb je nog geen ervaring als coach en/of begeleider? Dan is de jaaropleiding geschikt voor jou. Deze opleiding bestaat uit 12 lesdagen, een eindopdracht en een schriftelijk examen. Hierna kun je als coach met je hond werken (vrij beroep). Je kunt je niet registreren in het AAI kwaliteitsregister (AKR).

 • Lesdagen starten om 09:30 en eindigen om 15:30
 • Inclusief lunch

4 weekenden: 4.245,-

 

Heb je al ervaring als coach en/of begeleider? Dan zijn de weekenden geschikt voor jou. De basisopleiding Coachen met Honden bestaat uit vier weekenden, een eindopdracht en een schriftelijk examen. Hierna kun je als coach met je hond werken (vrij beroep). Je kunt je niet registreren in het AAI kwaliteitsregister (AKR).

 • Inclusief overnachting en maaltijden, op basis van een twee- of driepersoonskamer.
 • De weekenden starten op vrijdagmiddag om 16:00 en op zondagmiddag om 16:00 uur nemen we weer afscheid van elkaar

Wil je na de opleiding als geregistreerd professional aan de slag? Volg dan de thesis-opleiding

Voor beginners én ervaren coaches

Jaaropleiding: 3.745,-
4 weekenden: 4.845,-

De thesis-opleiding bestaat uit alle lesdagen, een eindopdracht, een schriftelijk examen, een stage en het schrijven van een eindwerkstuk (thesis). Hierna kun je je als AAC-level-3-professional in het AAI kwaliteitsregister (AKR) laten registreren (PE-online). Daarmee ben je verbonden aan een internationaal kwaliteitskeurmerk, heb je verplichtingen tot bijscholing en supervisie (deskundigheidsbevordering/accreditatiepunten) en heb je mogelijk in de toekomst meer kans op vergoedingen vanuit de zorgverzekering voor je cliënten. Dit laatste is nog niet gerealiseerd, maar zal gekoppeld worden aan erkende registratie van zowel opleiders als professionals in het werkveld.

Meer weten over de verschillen tussen de basis- en thesis-opleiding?

Voor wie is de opleiding Coachen met Honden geschikt?

 • Je hebt mbo+ of hbo-werk- en -denkniveau. De opleiding wordt gegeven op hbo-niveau en is een volledige, complete coachopleiding.
 • Een vooropleiding gericht op zorg of welzijn is niet noodzakelijk
 • Jouw hond beschikt over de basis van sociaal gedrag, is gezond en geschikt om in een groep te functioneren
 • Jouw hond is geschikt als co-coach vanaf de leeftijd van 1,5 jaar oud

Twijfel je en wil je met ons overleggen? Kom naar onze snuffelochtend

Heb je interesse in de opleiding Coachen met Honden, maar twijfel je of jij en je hond geschikt zijn om deel te nemen? Kom dan samen met je hond naar onze snuffelochtend. Tijdens deze ochtend kun je samen je hond ‘snuffelen’ en ontdek je of jouw hond geschikt is voor onze opleidingen. Ook krijg je direct een beeld van onze manier van opleiden. Het wordt een inspirerende ochtend met ruimte voor al jouw vragen.

Locatie

Jaaropleiding

De 12 lesdagen van de jaaropleiding vinden plaats in Maasland (Zuid-Holland). Deze locatie is zeer geschikt voor groepen en ligt aan de rand van het bos en de polder.

Coachen met Honden
Coachen met Honden
Coachen met Honden

4 weekenden

De 4 weekenden van de opleiding Coachen met Honden vinden plaats in het hart van Nederland, op de Veluwe. In het huis voel je je direct thuis door een warm en sfeervol interieur, met een ruime living met houtkachel en grote eettafel. Het huis is zeer geschikt voor groepen. Er zijn 11 bedden beschikbaar, verdeeld over 5 slaapkamers. Op 3 slaapkamers kunnen de bedden kunnen uit elkaar geplaatst worden, waardoor je echt een eigen slaapplek hebt. Er zijn 2 douches en 2 toiletten aanwezig. De sfeervolle inrichting van het huis en de natuurlijke ligging nodigen je uit om thuis te komen bij jezelf. Naast de slaapplekken in het huis biedt de locatie de mogelijkheid om er met je tent, caravan of camper te overnachten.