Een krachtige metafoor voor leiderschap en samenwerking

Onverwachte zaken gevonden...
Dichter bij de natuur, dier en uiteindelijk bij jezelf; dit doet wonderen....
In zeer korte tijd was het een 'veilige groep'....
Mijn hondenmaatje heeft mij heel erg gereflecteerd....
Had nooit durven dromen zo'n mooi contact met een hond te hebben; een gevoel van onderling vertrouwen en verbondenheid...
Het stilstaan bij je intuïtie heb ik als zeer waardevol ervaren...
Nieuwe manieren om een koers voor jezelf te bepalen...
Inspirerend...
Smaakt naar meer!

Wij, een groep jonge HBO/WO opgeleide managers uit diverse organisaties, hebben in het kader van intervisie deelgenomen aan een speciaal voor ons op maat gemaakte tweedaagse training ‘Op pad met de roedel’.

In vier dagdelen ontdekten we, met de hond en hondentaal als metafoor, nieuwe en inspirerende inzichten. Na de kennismaking en verduidelijking van hun persoonlijke begeleidingsvraag gingen we op pad naar de bossen van de Grotelsche Heide in Gemert.
Door middel van reflectie, opdrachtjes en aandacht voor wandelpartner en hond kwamen we veel te weten over ons eigen coachthema. Na een heerlijke lunch in het zonnetje, werd gezamenlijk de ochtend besproken.  

De middag stond in het teken van 'Bekrachtigende en belemmerende overtuigingen' en 'Communiceren met Hondentaal'. Kijken naar kwaliteiten en uitdagingen in relatie tot onze begeleidingsvraag en zoeken naar aanknopingspunten voor persoonlijk leiderschap in de omgang met honden.
Een leuke huiswerkopdracht werd meegegeven naar huis.

Dag twee begon met non-verbale en intuïtieve communicatie.
Door oefeningen om met intuïtie antwoorden op onze persoonlijke vraag te krijgen scherpten we ons zesde zintuig. Dit was een speciale ochtend, waarin de band met mens en dier op een andere manier tot stand kwam.
Daarna vertrokken we voor de tweede wandeling, waarbij er geoefend werd met alle nieuwe inzichten.

Het verschil met de eerste wandeling was groot; mens en dier hebben met elkaar geleerd! We ervaarden meer leiderschap, afstemming in samenwerking en fun. De honden spiegelden dit perfect terug. Gezamenlijk legden we de link naar ons werk als manager en de aansturing en samenwerking met onze teams. Er wordt op dezelfde manier als met honden een beroep gedaan op je vermogen om enerzijds te leiden en anderzijds een prettige sfeer voor samenwerking te creëren. Een krachtige metafoor!

Intervisiegroep bestaande uit managers van diverse organisaties